Conferència 'Centenari de la dictadura de Primo de Rivera', a càrrec de Josep Maria Roig Rosich

Divendres 17 de novembre, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Conferència Centenari de la dictadura de Primo de Rivera, a càrrec de Josep Maria Roig Rosich



Ara s'acaben de commemorar els 100 anys de la dictadura de Primo de Rivera, un esdeveniment relativament oblidat però de notable transcendència. Va ser una autèntica dictadura militar que va tenir importants conseqüències: per una banda va comportar l'enderrocament de la monarquia i la proclamació de la II República i la Generalitat autònoma, però per l'altra va posar les bases del nazi-feixisme franquista, molt més llarg, cruel i radicalitzat.

Per Catalunya també va tenir un doble resultat: per un costat va significar una implacable persecució de tot signe de catalanitat, el desmantellament de la Mancomunitat i la desvertebració social del país; però per l'altra va cohesionar la societat, va enfortir, de retruc, una imatge del catalanisme demòcrata i republicà i va potenciar les manifestacions culturals. Conèixer i recordar aquest període, ara que sembla que es torna a caminar cap a un autoritarisme postdemocràtic, és políticament important per entendre una herència que a l'Estat espanyol mai ha desaparegut del tot.

Josep Maria Roig i Rosich (Alcover, 1947) és historiador, escriptor i professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, on va impartir classes d’Història Contemporània. També és soci del GEC Amics del Castell per la seva col·laboració amb la nostra entitat i les nombroses conferències que ha realitzat a Cubelles, la primera de les quals l’any 2004, precisament per parlar de la dictadura de Primo de Rivera, una de les seves grans especialitats.


El professor Roig va ser director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (2008-2011) i director de la Revista de Catalunya (2012-2015). Algunes de les seves obres són: La Dictadura de Primo de Rivera a CatalunyaJosep Irla, president de la Generalitat de Catalunya a l’exiliHistòria de l’Orfeó CatalàFrancesc Macià, de militar espanyol a independentista català i Recuperació i superació d’uns anhels identitaris: la Generalitat republicana i la Guerra Civil (1931-1939). També ha participat en diverses obres col·lectives, com ara Història de la cultura catalanaHistòria de la Generalitat de Catalunya i els seus presidents, etc. I és col·laborador de publicacions com L’AvençSerra d’Or Revista de Catalunya. Actualment és president de la Fundació Revista de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Article 'Cubelles vista des de Gallifa', de Marta Blanch

Article 'El comerç fenici a la marina del Penedès. La Mota de Sant Pere, un punt d’ancoratge al riu Foix', de Jaume Casañas

MEMÒRIA POPULAR